Balkan Yarımadasının tam ortasında, kültürel mirası ve etnik çeşitliliğiyle kesinlikle görülmesi gereken bir yer Sırbistan. Vizesiz turlar kapsamında Sırbistan’a küçük bir seyahatte bulunmanız mümkün. Diğer Avrupa ülkelerine oranla çok daha düşük maliyetli seyahat edebileceğiniz Sırbistan’da, unutmayacağınız bir tur gezisi deneyimi yaşayabilirsiniz. Türk kültüründen de önemli izler taşıyan Sırbistan’a gerçekleştireceğiniz ziyaretlerde en çok merak ettiğiniz konuya açıklık getiriyoruz. Sırbistan’da mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetler listemizde asla yabancılık çekmeyeceğiniz, eşsiz dokularıyla damağınızda iz bırakacak yemekleri listeliyoruz. Üstelik yeni lezzetler keşfederken bizim mutfak kültürümüzden çok uzaklaşmanıza da gerek yok. Sırp mutfağı ile Anadolu mutfağı arasındaki benzerlikleri açık biçimde keşfedebileceğiniz Sırbistan’a özgü lezzetlerle karşınızdayız. Sırbistan gezinizde tadına bakmadan döndüm demeyin!
Baştan söylemiştik hemen kızmayın. Evet Sırbistan’da tadına bakabileceğiniz birçok lezzet bizim mutfak kültürümüzden izler taşıyor. Üstelik bu izler sadece lezzet ve tattan ibaret değil. Aynı zamanda Sırbistan’a özgü birçok yemeğin ve aperatifin isimleri de Anadolu mutfağında yer edinen yöresel lezzetlerle benzerlik gösteriyor.
Bizim börek dediğimiz ama Sırpları kırmadan burada Burek demekten hoşnut olacağımız bu eşsiz aperatifle, Avrupa’nın göbeğinde kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz. Sırbistan’da oldukça popüler olan ve Sırplar tarafından yaygın olarak tercih edilen Burek, gerçekten de börekle birebir benzer. Mantarlı, kıymalı, patatesli, pırasalı ve hatta domuz etli çeşitlerini bile bulabilirsiniz.
Özellikle Belgrad turları kapsamında yapacağınız gezilerde şehrin hemen her noktasında Burek satışı yapan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Sırplar için gündelik yaşamın en vazgeçilmez lezzetlerinden olan Burek, börekten farklı olarak daha az yağlı diyebiliriz. Bunun dışında herhangi bir fark olduğunu söylememiz doğru olmayacaktır.
Türk mutfağı ve Anadolu yemek kültürüyle hiçbir ilişkisi bulunmayan bir başka lezzetle daha karşınızdayız. Sırpların gündelik yaşamlarında fazlaca tercih ettiği ve elbette sizin de kesinlikle tadına bakmanız gereken Cevapicci. Kabaca İnegöl Köfte diyebiliriz. Bizim bu tanımlamamıza aldırış etmeyin lütfen, kesinlikle Cevapicci’nin tadına bakmanızı öneririz.
Son derece iddialı bir görünüme sahip olan Cevapicci, küçük ahşap şişlere geçirilmiş kıyma merkezli bir kebap türü olarak tanımlanabilir. Görünüşüyle adeta doyuran bu eşsiz lezzeti, düşük maliyetlerle tüketebilirsiniz. Üstelik Sırbistan gezinizde Cevapicici bulmak için kesinlikle zorlanmayacaksınız. Hemen her noktada kolaylıkla tadına bakabilirsiniz.
Şimdi ise sizi gerçekten Sırbistan mutfağını çok iyi ifade eden bir lezzetle buluşturalım. Avrupa’nın hemen her noktasına sirayet ederek Sırp mutfağını tanıdan Plsejkavica, daha çok bir çeşit sokak yemeğini andırıyor. Klasik bir hamburger gibi görünüyor olsa da Pljeskavica, özel ekmeği ve içeriğindeki sosuyla damağınızda iz bırakacak.
Plsejkavica’yı klasik köfte ekmekten ya da hamburgerden ayıran en temel özeliği kullanılan et. Tamamen bu lezzete özel olarak Sırplar, özel üretim et kullanıyorlar. Domuz etinden yapılıyor olmakla birlikte Plsejkavica kuzu veya sığır etinden de yapılabiliyor. Hassasiyetlerinize göre farklı tercihlerde bulunabilirsiniz
Sırbistan’a geldik burada da pizza mı yiyelim diyorsanız, durun hemen önyargıyla yaklaşmayın deriz. Bucko Pizza, her ne kadar bir çeşit pizza gibi görünüyor olsa da yapımında kullanılan malzemelerin Sırp mutfağına özgü olması nedeniyle sizi klasik bir pizza deneyiminden daha etkileyici bir noktaya taşıyacak.
Sırpların en çok tercih ettiği gündelik lezzetlerden olan Bucko Pizza, klasikleşmiş pizza hamurunun üzerine özel sos ve farklı malzemelerin serpiştirilmesiyle hazırlanıyor. Özellikle vaktiniz yoksa ve bir öğlen yemeğini aradan çıkaralım diyorsanız Bucko Pizza iyi bir alternatif. Ayrıca fiyatları da oldukça uygun.
Sırbistan yemek kültüründe de aperatif ve garnitürlerin yeri oldukça güçlü. Hemen her yemeğin yanında Güneydoğu Anadolu mutfağındaki kadar olmasa da ikramlarla sofralarınız şenleniyor diyebiliriz. Ajvar’da garnitür olarak tanımlayabileceğimiz, Sırplar tarafından salata olarak adlandırılan bir çeşit aperatif.
Sırp mutfağında kahvaltılarda da yaygın olarak tercih edilen Ajvar’ı ana yemeklerin yanında tüketebilirsiniz. Talepleriniz doğrultusunda acılığını ayarlayacaklarından eminiz. İçerisinde ne olduğuna gelecek olursak, bu görüntüsüyle cezbeden lezzetin içerisinde; patlıcan, kırmızı biber ve sarımsak bulunuyor.
Duvec diyeceğiz siz onu güveç anlayacaksınız ve bu şekilde anlamakta fazlasıyla haklısınız. Gerçekten de Sırplara özgü bir lezzet olan Duvec, güveç yemekleriyle oldukça benzer nitelikleri bünyesinde barındırıyor. Sırbistan’da mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetler arasında olan Duvec; kuşbaşı kuzu budu, domates ve biberin eşsiz uyumuyla geliştirilmiş oldukça ayrıcalıklı bir ana yemek. Güveçten farklı olarak içeriğinde fesleğen ve defne yaprağı da bulunuyor.
Skembici de size bir yerden tanıdık gelecek diye tahmin ediyoruz. Klasik işkembe çorbasının aroma ile renklendirilmiş bir türü olan Skembici, Sırp mutfağının tarihine ilişkin önemli ipuçları sunuyor. Kökleri 13. yüzyıla kadar uzanan bu lezzet, klasik işkembe çorbasından farklı olarak haşlanmış patatesle, güveç içerisinde servis ediliyor.
Avrupa’nın farklı mutfak kültürlerinde farklı türleri yer edinmiş olan Palacinke için biz kesinlikle Sırp mutfağını öneriyoruz. Özellikle Güneybatı Slav ülkelerinde oldukça fazla tercih edilen Palacinke, temel olarak bir çeşit kreptir. Gözleme ve krep arasında daha özgün bir yapıya sahip olan Palacinke, Avrupa’nın hemen tamamında bilinen ve tüketilen bir aperatiftir. Belgrad’da hemen her noktada sadece Palacinke satışı yapan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Tüm seyahatiniz boyunca o dükkanların müdavimi olacağınızı şimdiden görebiliyoruz.
Balkan turları ile Balkan Yarımadası’nda seyahate çıktıysanız ve yemekler konusunda tereddütleriniz varsa kesinlikle aç kalmayacağınız söyleyebiliriz. Evet, tüm bunlardan anlayacağınız üzere bir başka bizim mutfağımızın ürünü olan lezzetle karşı karşıyayız. Türk mutfağında olduğu ismiyle aynı şekilde Sırp mutfağında da sarmaya rastlamak mümkün.
Üstelik sarma, Sırbistan’da yoğun olarak tercih edilen yemek türlerinden. Bizim mutfağımızdaki sarmadan farklı olarak pirinç yoğunluğunun biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında Sırp sarması ile Türk sarması arasında dikkat çeken herhangi bir fark bulunmuyor.