İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Balat semti; dillere destan tarihi, mimarisi ve çok katmanlı kültürüyle Ayvansaray ve Fener arasında yer alan harika bir zaman makinesi diyebiliriz. Sizi bulunduğunuz noktadan gerilere götüren özlemli yapısıyla İstanbul’da mutlaka uğranılması gereken semtlerden biri Balat.
Yahudilerin ibadethanesi olan kentteki sinagoglar arasında en büyüğü olan Ahrida Sinagogu’nun İstanbul’un Fethi’nden önce de var olduğu bilinir. Kürkçü Çeşme Sokağı üzerinde bulunan Ahrida Sinagogu, 1660 yılında çıkan yangında ciddi hasarlar almış ve 1964 yılında restore edilmiştir. Sinagogda bulunan Teva yani Tevrat okuma kürsüsü gemi pruvası formundan esinlenerek yapılmıştır. Bunun Nuh’un gemisine ithafen yapıldığı düşünülür. Günümüzde ise Korunması gereken kültür varlıkları listesinde bulunan sinagog, Balat’ın da bir simgesi niteliğindedir.
Doğu Roma sanatının en iyi örneklerinden biri diyebileceğimiz Kariye Müzesi, altıncı yüzyılda bir kilise olarak yaptırılmıştır. Yunanca taşra anlamına gelen Chora kelimesinden üretilen Kariye, İstanbul’un fethinden sonra cami olarak kullanılmış ve 1945 yılından bu yana da müze olmasına karar verilmiştir. Müze kart ile girilebilen Kariye Müzesi, Hz. İsa ve Hz. Meryem’in hayat hikayelerinden kesitler barındıran fresklerle ve mozaiklerle dolu.
Balat’ın ve sokaklarının da sembolü niteliğindedir. Merdivenli yokuşta yürümek, cumbalı evlerin arasından gökyüzüne ulaşmak gibi bir his verir insana. Eski zamanlarda Rum nüfusunun çoğunlukta olmasından dolayı evlerde hala Rum mimarisi etkisini görmek mümkündür. Üç farklı dinin bir arada yaşamasından doğan hoşgörü ve kardeşlik ortamını Arnavut kaldırımlı sokaklarda da hemen hissetmeniz mümkün.
Balat’ta çok sayıda antikacı, eskici ya da ikinci el eşya satan dükkanlar bulabilirsiniz. Bu içleri minik minik pek çok eşyayla dolu antikacıları talan edip eski objeler kullanmayı seven bir yapınız varsa ne mutlu size ki Balat’tasınız. Hatta bölgede bulunan antikacılarda açık artırmalara bile şahit olabilirsiniz. Vodina Caddesi’nde yer alan Maison Balat, Yıldırım Caddesi’ndeki Porto Fenari ve Lavanta Sokak’ta bulunan Terekeci bu minik ama şirin dükkanlara birkaç örnek olabilir. Büyülü Fener Eski Eşya Dükkanı ise Hızır Çavuş Köprübaşı Sokak’ta yer alan hem antika hem de vintage tarzı eski eşyalar satan bir yerdir. Nostaljik radyolar ve televizyonlar, gramofonlar gibi eski teknolojilere ilginiz varsa sizi Hızır Çavuş Köprübaşı Sokak’ta yer alan Anılar Eskici Dükkanı’na davet edelim.
Balat’ta yapılacak en güzel aktivitelerden biri de kahvaltı yapmaktır. Balat’ın kendine özgü atmosferi içerisinde harika bir kahvaltı ısmarlayın kendinize. Kahvaltı için gidebileceğiniz yer Molla Aşkı Teras Kafe. Balat’ta oldukça meşhur olan bu mekanda kahvaltı yaparken tepeden aşağıyı izlemenin hoşunuza gideceğine eminim ya da Ahrida Sinagogu gezinizden dönüşte yaklaşık 300 metre ilerde bulunan bu tatlı kafade bir çay molası verebilirsiniz kendinize. Akçin Sokak’ta yer alan Cooklife’da orman meyveli pancake, Vodina Caddesi’nde bulunan Forno’da açık büfe bir kahvaltı ya da antika dükkanı ve kafe birleşimi olan Perisperi’de bir kahve ısmarlayıp kendinizi biraz şımartabilirsiniz.