Tatil Eksper
phone icon 0850 303 0 733
Biz Sizi Arayalım
phone user bar
Şebi Arus Turları

Şebi Arus Turları

HIZLI TUR ARA
DETAYLI TUR ARA
FİLTRELE
TUR BÖLGESİ
ŞEHİR
TUR SÜRESİ
HAREKET YERİ
TUR STİLİ
Konya Mevlana Turu
Yurt İçi Tur
Şebi Arus Turları
Süre: 2 Gece / 3 Gün
Ulaşım: Otobüs
Kalkış: İstanbul
1
Şebi Arus Turları Yazıları
Şebi Arus Turları Gezi Rehberi

Şebi Arus Turları Gezi Rehberi

Türkçe anlamı ile "Düğün gecesi" anlamına gelen ve Farsça'da Şeb ile Arapça'da Arus un birleşmesi ile oluşan Şeb-i Arus, Mevlevilik meshebinde Mevlana Celaleddin Rumi'nin vefat gecesi olarak bilinmektedir. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Allaha dönüş yani aynı zamanda öze dönüş günü olarak bilinen bu kutsal günü aynı zamanda ilahi bir yolculuğa benzetebilmemiz mümkündür. Sizin de çıkacağınız Şeb-i Arus Turları'nda Mevlana Celaleddin Rumi'yi anma amacı ile her yıl Aralık ayında Konya ilimizde Şeb-i Arus törenleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda sema törenleri olarak da adlandırılan bu törenler 7 Aralık'ta başlayıp 17 Aralık tarihine kadar devam etmektedir. Şeb-i Arus turlarına çıktığınızda yalnızca bu törene katılmakla kalmayıp Konya şehrinin tarihi güzelliklerini de ziyaret edebilir ve yöresel lezzetlerini de keşfedebilirsiniz. O halde gelin hep birlikte Şeb-i Arus turları sırasında neler yapabiliriz biraz incelemeye koyulalım.. 
Şeb-i Arus Turları'nda Gezilecek Yerler

Şeb-i Arus Turları'nda Gezilecek Yerler

Tam anlamıyla bir Tasavvuf şehri diyebileceğimiz Konya'da Şeb-i Arus turuna katılmışken şehrin diğer tarihi ve önemli yapılarını da ziyaret etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Nasreddin Hoca'nın da yaşamına tanıklık etmiş olan bu şehrin köklü tarihi ve dillere destan kültürünün ortaya çıkardığı harika rotalar kesinlikle görülmeye değer güzellikte.. Sadece kültür turizmi olarak değil aynı zamanda bir çeşit inanç turizmi olarak da bakabileceğimiz şehirde keşfedilmeyi bekleyen onlarca bölge bulunmakta. Tasavvuf'u iliklerinize kadar hissetmek, tarihte derin bir yolculuğa çıkmak, Konya kültürünü yakından öğrenmek ve aynı zamanda şehrin doğal güzelliklerine de kucak açmak için çıkacağınız bu yolculukta aynı zamanda şehrin ruhani yanını da kalpten hissedeceğinize eminiz.. Ve buraya kadar gelmişken kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında dünyaca ünlü yapılardan biri olan Mevlana Müzesi gelmekte.. Her gün ücretsiz ziyaret edebileceğiniz bu müzede Türk ve İslam kültürü hakkında bilgi edinebilir, müzeye çevrilen bu dergahta huzur dolabilirsiniz. Bir diğer önemli rota ise Atatürk'ün Konya'ya geldiğinde kaldığı ev olarak bilinen ve Konya halkının Atatürk'e bir teşekkür olarak kendisi adına tescil edilen Konya Atatürk Evi Müzesi'dir. 1982 yılında tekrar restore edilerek halka açılan Atatürk Müzesi'nde Kurtuluş Savaşı döneminden Atatürk'ün Konya ziyaretlerine dair belge ve fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Ve son olarak Konya Şehitlik Müzesi olarak da bilinen ve Konya'da şehit düşen askerlerin isimlerinin ölümsüzleştirildiği bir müze olan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi'ni de kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz. 

Şebi Arus Turları'na Ne Zaman Çıkılır?

Şebi Arus Turları'na Ne Zaman Çıkılır?

Şebi Arus törenleri her yıl 27 Aralık'ta düzenlendiğinden ve Aralık ayının üçüncü haftası boyunca devam ettiğinden bu zamanlarda yola çıkmanızı öneririz. Gösterilere katılabilmek için Şebi Arus biletleri satın almanız gerektiğini de belirttikten sonra törenlerin mevleviliğin ibadet alanları olan mevlevihanelerde düzenlendiğini de söyleyelim. Aldığınız bilet ile kültür merkezlerinde de gerçekleştirilen ve tüm hafta boyunca süren diğer etkinliklere de ücretsiz katılabilir ve etkinlik takvimini e-bilet sayfasından öğrenebilirsiniz. Yurtdışından gelen seyahatseverlerin de oldukça yoğun ilgi gösterdiği bu etkinliğe bilet bulmak bir hayli zor olduğundan elinizi çabuk tutmanızı ve son günlere kalmamanızı öneririz. Ayrıca konaklama seçenekleri için ise Konya Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Ne Yenir Ne İçilir?

Ne Yenir Ne İçilir?

Şeb-i Arus Turları boyunca Konya'nın yöresel lezzetlerinin tadına bakabilir, yemek kültürü hakkında bilgi edinebilirsiniz. Özellikle Konya'nın en çok tüketilen yiyeceklerinden biri olan ve Etlekmek olarak da telaffuz edilen, kuzu etinin incecik bir lavaş üzerine serilip fırınlanması ile hazırlanan Etli Ekmek'i denemeden dönmemelisiniz. Bir diğer tatmanız gereken Konya lezzeti ise şehrin köy bölgelerinde yapılan ve gözlemeye benzer bir yufkanın içine konularak ıspanak ve peynir gibi malzemelerin bohça gibi sarılması ile pişirilen Sac Böreği'dir. Bunlar dışında ise yine Konya'ya özgü bir yemek çeşidi olan ve neredeyse bir ana yemek kadar çok tüketilen, tavuk, domates ve farklı baharatlarla harmanlanarak servis edilen bir çorba türü Arabaşı Çorbası'nı kesinlikle denemenizi öneririz. Ve tabi et konusunda oldukça hassas olunan ve neredeyse hiç etsiz yemek çıkmayan bu şehirde Etli Topalak yemeden de asla dönmeyin! Şimdiden afiyet olsun! 

Nasıl Gidilir?

Nasıl Gidilir?

Türkiye'nin hangi bölgesinden gideceğinize bağlı olarak değişen Konya yolculuğunda eğer İç Anadolu'dan gidecekseniz mesafe yakın olduğundan şehirlerarası otobüsü ya da özel arabanızı kullanabilirsiniz. Büyük şehirlerden biri olan Ankara'dan yola çıkacaksanız ise özel aracınızla yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonrasında Konya'ya ulaşabilirsiniz. İstanbul'da yaşayanlar ise yaklaşık 8 saat süren bir yolculuk sonrasında Konya'ya ulaşım sağlayabilirler. Ayrıca bir diğer alternatif olarak yine İstanbul'dan demir yolu ulaşımı kullanarak da şehre gelebilmeniz mümkündür. Pendik Tren İstasyonu'ndan kalkan YHT ile Konya Gar'ına 4.5 saatte ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar!